به گزارش ایسنا، روزنامه «جام جم» نوشت: «با یک جعبه شیرینی میشود خبر ورود عضو تازه خانواده را اعلام کرد؛ همانطور که با یک اتاق ساده در بیمارستان و خالی از هرگونه تزئینی هم میشود فرزند سالمی به دنیا آورد و از داشتنش خوشحال بود. اما انگار این روزها بیشتر از هر وقت دیگری منتظر ایستادهایم تا ببینیم جامعه چه چیزی را به ما تحمیل میکند و چشمگویان آن را اجرا کنیم؛ جامعهای که قرار است به ما بگوید چه چیزی مد شده، چه چیزی در اولویت است و اگر چه کار نکنیم از همه دنیا عقب ماندهایم. حالا تجملات اضافی و غیر واقعی مربوط به تولد نوزاد، یکی از تازهترین پدیدههایی است که این روزها هر مادری را وسوسه میکند برای فرزندش سنگ تمام بگذارد اما واقعا اگر اتاق زایمانمان تزیین نداشته باشد، چیزی از مادرشدن ما کم میشود؟
«با این همه هزینه و مخارج، بعد میگن بچه بیارید. مگه میشه با این اوضاع؟» این را پدر ۳۴سالهای میگوید که هنوز یک هفته از بهدنیاآمدن فرزندش نگذشته و از این همه هزینههای فرزنددارشدن گله دارد اما سر حرف و صحبت که باز میشود، متوجه میشویم از هیچ برنامه و جشن و رسمی برای بارداری و زایمان کوتاه نیامدهاند از جشن اعلام خبر بارداری تا جشن تعیین جنسیت و سیسمونی. حتی اتاق زایمان همسرش هم با بقیه اتاقها کمی فرق دارد. خب اگر قرار باشد همه اینطور بچهدار شوند، بله! حق با شماست. بچهداری خیلی گران از آب درمیآید.
زیبایی به چه قیمتی؟
چه اتفاقی مهمتر از به دنیا آمدن فرزند؟ چه شادی و حال خوبی بالاتر از این؟ چه زمانی بهتر از روز تولد نوزاد برای این شادی و زیبایی؟ اما واقعیت این است که انگار کار از آویزانکردن چهار تا بادکنک رنگی و چیدن چند سبد گل در کنار مادر گذشته است. حالا ما با پدیدهای روبهرو هستیم که عنوان «تم اتاق زایمان» را به خودش اختصاص داده و حتی برایش صفحههای متعدد و متنوعی در شبکههای اجتماعی به راه افتاده است. صفحاتی که شغلشان تزیین اتاق زایمان است و مشتریهایشان، افرادی هستند که در آستانه مهمترین اتفاق زندگیشان ایستادهاند و دلشان نمیخواهد ذرهای برای این اتفاق بزرگ کم بگذارند. انگار که هر چه بیشتر به فرزندت عشق بورزی، اتاق زایمان را بیشتر تزئین میکنی اما چه کسی هست که از زیبایی و تزئین و قشنگی خوشش نیاید؟
«زیبایی را همه دوست دارند اما اگر قرار باشد برای رسیدن به این زیبایی، خودمان را به زحمت بیندازیم و از اهداف مهمتری غافل شویم، دیگر آن زیبابودن ارزش خودش را از دست میدهد.» این را مهری موسوی، مشاور و روانشناس خانواده، میگوید که معتقد است این دسته از شادیها، جشنها و زیباییهایی که امروز برای خودمان درست کردهایم، جز اینکه کار را برایمان سختتر کند، چیزی نداشته است. انگار که این فکر و خیالها، دغدغهها و حتی تلخیهای تامین هزینه برگزاری جشنی مانند تعیین جنسیت یا تزیین اتاقی در بیمارستان، گاهی آنقدر زیاد است که نمیگذارد از اصل ماجرا لذت ببریم.
کاسبی در مواقع حساس
جشن اعلام خبر بارداری، جشن تعیین جنسیت و حالا هم تزیین اتاق زایمان از تازهترین و نوظهورترین پدیدههایی است که با آن روبهرو هستیم. انگار دیگر خیلی وقت است که هیچ چیز مثل قدیم نیست؛ آنقدر که وقت بستریشدن برای زایمان، باید به چند سؤال دیگر هم پاسخ بدهی: «فیلمبرداری میخواهید؟ مامای همراه چطور؟ تزیین اتاق مادر هم داریم.» و زن و شوهر جوانی که در آستانه پدر و مادر شدن هستند و احتمالا فکر میکنند اگر هر کدام از این گزینهها را قبول نکنند، کمکاری کردهاند. آنوقت میگویند بچهدارشدن هزینه دارد! البته که دارد ولی منصف باشیم و هزینه تزئین اتاق زایمان را بر گردن نوزاد از همهجا بیخبر نیندازیم که هیچکدام از آن تزئینات و مراسم، ارزش افزودهای برای او ندارد.
به نظر میرسد اینها نیازهای کاذبی است که کاسبان همیشهدرصحنه به راهانداختهاند، آنقدر که بتوانند از مهمترین روزها و شبهای آدمها درآمدزایی کنند. برای همین است که اتفاقاتی مانند عروسی و زایمان که برای خانوادهها ارزش بالایی دارد، دیگر از حالت عادی و عرف خود خارج و به حوزهای برای کسب درآمد تبدیل شدهاند. اگر قدیم فقط با یک مراسم حنابندان، عروسی یا نهایتا پاتختی روبهرو بودیم، حالا ساخت کلیپ اسپرت و فرمالیته هم به فهرست هزینههای ازدواج اضافه شده است. اتفاقی که درباره هزینههای فرزندآوری هم رخ داده و انواع و اقسام جشنها و دغدغههاست که به والدینی که تازه پدر و مادر شدهاند متحمل میشوند؛ تحمیلی که با پای خودشان وارد آن میشوند و اگر کمی بلغزند، هزینههایشان با حساب و کتابهایشان همخوانی نخواهد داشت.
همرنگ جماعت نشو
یعنی اگر خبری از عکسهای بارداری، جشن تعیین جنسیت، کلیپ تولد نوزاد و تزئین اتاق زایمان نباشد، نمیشود؟ این شاید رایجترین دغدغهای باشد که این روزها در ذهن پدر و مادرهای جوان میگذرد. پدر و مادرهایی که دلشان سادگی میخواهد اما مگر چقدر توان مقابله با این حجم از تبلیغات گستردهای را که کاسبان این حوزه به راه انداختهاند، دارند؟ اما مهری موسوی، کسانی را که در برابر چنین پدیدههای مقاومت میکنند، تحسین میکند: «این نشان میدهد آنقدر اصیل هستند که برای ارزشمندبودن نیازی به تجملات، خرجکردنهای بیهوده و در معرض نمایش گذاشتن خوشیهای اغراقشدهشان ندارند.»
خوشیهای اغراقشدهای که نهتنها بار مالی گزافی به عهده افراد میگذارد و دستاورد با ارزشی هم نصیبشان نمیشود بلکه میتواند دل هر کسی را بلرزاند. حالا مادر تازه زایمان کردهای را تصور کنید که اتاق ساده و معمولی خود را با عکس اتاق تزئینشده دیگر مادرانی مقایسه میکند که دقیقه به دقیقه آن را شبکههای اجتماعی منتشر میکنند؛ مادری که به دلیل تغییرات گستردهای که در جسم و ذهنش رخ داده، حال خیلی خوب و مساعدی ندارد و حالا باید غصه اتاق تزئیننشدهاش را هم بخورد؛ کسانی که با احتساب هزینههایی برای برگزاری چنین سوروساتی، قید ازدواجکردن و بچهدارشدن را میزنند. شاید این بدیهیترین تبعاتی است که چنین اتفاقاتی با خودشان به همراه دارند.»
انتهای پیام
ثبت دیدگاه