این اقدام آمریکا پس از یک سلسله هشدارهای طولانی صورت میگیرد که دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل توجهی به آن نکرد.
این تصمیم امریکا بیش از آنکه یک گام عملی ارزشمند باشد،یک پیام سیاسی است زیرا به مسدود کردن ارسال محمولهای متشکل از دو نوع بمب مربوط میشود: اولی ۱۸۰۰ بمب که هر کدام ۲۰۰۰ پوند (۹۰۷ کیلوگرم) وزن دارد و دومی ۱۷۰۰ بمبی که هر کدام ۵۰۰ پوند (حدود ۲۲۶ کیلوگرم) وزن دارند.
اسرائیل از این بمبها و بمبهای هدایتشونده همراه آن که باعث هوشمندی آن میشود، به طور گسترده در غزه استفاده کرده و منجر به شهادت هزاران فلسطینی شده است که نمونه آن بمبی است که روی بیمارستان المعمدانی انداخته شد.
مشخص است که اکثریت قریب به اتفاق بمبهایی که روی نوار غزه ریخته میشوند، ساخت آمریکا بودهاند، در همین حال کارشناسان سازمان ملل تاکید میکنند:«فشار ناشی از انفجار این بمبها که اسرائیل بهطور گسترده در غزه از آن استفاده میکند، میتواند ریهها را پاره کند و حفرههای سینوسی را منفجر کند و موجب قطع دست و پای افراد در فاصله صدها متری محل انفجار شود؛ امری که پیش از این به ترسیم صحنههای وحشتناکی از جراحت غیرنظامیان فلسطینی منجر شد.»
حمایت نامحدود
این گام محدود بر ادامه حمایت آمریکا از اسرائیل در طول جنگ غزه تأثیری نمیگذارد، زیرا از ۷ اکتبر، دولت بایدن بیش از ۱۰۰ قرارداد تسلیحاتی را تصویب کرده و آن را بدون ارسال به کنگره، با دستورات اجرایی خود به اسرائیل تحویل داده است که شامل مهمات هدایتشونده و موشکهای ضد استحکامات و سایر تسلیحات کشنده میشود.
کنگره همچنین اخیراً بودجه نظامی اضطراری به ارزش ۲۶ میلیارد دلار برای اسرائیل، علاوه بر کمک نظامی استراتژیک به این رژیم به ارزش سالانه ۳.۳ میلیارد دلا در کنار ۵۰۰ میلیون دلار برای تأمین مالی پدافند موشکی تصویب کرد.
همه اینها موید آن است که دولت آمریکا که عملاً با اسرائیل در جنگ غزه مشارکت دارد و هیچ اقدامی که آشکارا بر کمک تسلیحات آمریکایی به اسرائیل تأثیر بگذارد، انجام نخواهد داد.
آنچه در حال رخ دادن است تلاش دولت آمریکا برای کنترل روند جنگ به گونهای است که با منافع خود در منطقه در تضاد نباشد و موقعیت رئیس جمهور بایدن را در انتخابات نوامبر آینده آمریکا تضعیف نکند.
زمینهها و پیچیدگیها
ایالات متحده امریکا و اسرائیل در مورد اهداف جنگ علیه غزه، یعنی از بین بردن حماس، بازگرداندن اسرا، و اطمینان از اینکه نوار غزه تهدیدی برای اسرائیل نیست، توافق دارند.
اما روند جنگ ثابت کرد که ارتش اسرائیل علیرغم مهلتهای متعددی که دولت آمریکا به آن داده بود، نتوانست به مأموریت خود برای از بین بردن حماس دست یابد به طوری که واشنگتن به این باور رسید که مأموریت از بین بردن حماس محال است.
لذا امریکا به تضعیف حماس و ادغام آن در معادله فلسطینی که در آن رهبری به دست این جنبش نیست، کفایت خواهند کرد و در عین حال، ضمن حمایت از تشکیلات خودگردان فلسطین، در راستای حذف حماس از حکمرانی بر غزه تلاش خواهد کرد.
این امر منطقه را برای عادیسازی روابط با همکاری مستمر بین اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین برای تضعیف قدرت نظامی حماس و جلوگیری از ایجاد یک تهدید بزرگ در آینده برای اسرائیل آماده میکند تا وضعیت آن همانند وضعیت کنونی مقاومت در کرانه باختری شود.
اما دولت اسرائیل به رهبری نتانیاهو از ابتدا با این طرح موافق نبود و بر ادامه نبرد نظامی با شعار پیروزی کامل تاکید دارد؛ شعاری که نتانیاهو با حمایت جریان راست افراطی بر آن اصرار میکند.
حمله به رفح
پس از محدود کردن دسترسی اسرائیل به برخی بمبها، بایدن در مصاحبهای با CNN گفت: «اگر آنها به رفح بروند، سلاحهایی را که در طول تاریخ برای مقابله با شهرها استفاده میشد، در اختیار آنها قرار نخواهم داد.» اما وی در عین حال تاکید کرد: امریکا به ارسال سیستمهای پدافندی ادامه خواهد داد تا اسرائیل بتواند حملات موشکی را دفع کند.
بایدن افزود: در صورتی که نیروهای اسرائیل عملیات زمینی بزرگی را در رفح انجام دهند، آماده است تا از ارسال سلاحهای بیشتر از جمله گلولههای توپخانه خودداری کند.
اما به نظر می رسد که این تهدید با توجه به مخالفت با آن در کنگره، به ویژه جمهوری خواهان، اجرایی نخواهد شد، علاوه بر این که نتانیاهو هنوز تصمیمی برای حمله همه جانبه به شهر رفح نگرفته است و تنها دست به حملات کوچک و مرحلهای میزند تا خشم دولت آمریکا را برانگیزد.
ممکن است نوعی هماهنگی بین دو طرف برای جلوگیری از تضاد و تناقض بین سیاستهایشان وجود داشته باشد و چه بسا گزارش روزنامه آمریکایی واشنگتن پست بیانگر و تفسیرکننده این امر باشد هنگامی که ایالات متحده به اسرائیل پیشنهاد داد: «کمک ارزشمندی در صورت انصراف از حمله گسترده به رفح دریافت خواهد کرد که شامل ارائه اطلاعات امنیتی درخصوص تعیین مکان رهبران حماس و یافتن تونلهای مخفی و ساخت کمپی مجهز برای فلسطینیهایی است که از رفح در جنوب غزه تخلیه خواهند شد.
منبع: شفقنا به نقل از الجزیره
ثبت دیدگاه