نشست دوحه؛ «آیا مسیر آینده افغانستان ترسیم خواهد شد؟»
  • بهمن 30, 1402 ساعت: ۱۳:۰۶
  • شناسه : 76511
    7
    دومین نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان به میزبانی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، دیروز در دوحه، پایتخت قطر، آغاز شد و امروز نیز ادامه دارد.
    پ
    پ

    در این نشست نمایندگان ویژه کشورهای منطقه، کشورهای اروپایی و امریکا برای افغانستان در مورد رویکرد هماهنگ تر، منسجم تر و ساختارمندتر در تعامل با افغانستان تحت کنترل طالبان، بحث می کنند.

    علاوه بر این، در این نشست نمایندگان ویژه کشورها بر اساس دستور قطعنامه ۲۷۲۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، پیشنهادات گزارش «ارزیابی مستقل افغانستان» را نیز بررسی می کنند و در مورد تعیین نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، رایزنی می کنند.

    در این نشست از افغانستان تنها سه زن به نمایندگی از زنان و یک خبرنگار مرد به نمایندگی از جامعه مدنی و رسانه ها دعوت شده است و از سایر گروه ها و چهرهای سیاسی برجسته مخالف طالبان، دعوت نشده است.

    در میان سه زنی که در این نشست شرکت کرده اند، شاه گل رضایی و میترا مهران، از فعالان حقوق زن و مخالف گروه طالبان هستند و سیاست های این گروه علیه زنان را «آپارتاید جنسیتی» می دانند، محبوبه سراج که از کابل در این نشست شرکت، به صورت گسترده متهم به «لابی» برای طالبان و «سفیدنمایی» این گروه شده است.

    لطف الله نجفی زاده، مدیر مسئول تلویزیون «آمو» نیز به نمایندگی از جامعه مدنی و رسانه های افغانستان در این نشست شرکت کرده است.

    طالبان به رغم دعوت از سوی سازمان ملل متحد، اعلام کردند که به دلیل پذیرفته نشدن شرط های شان، در این نشست اشتراک نمی کنند.

    «بحث در مورد نقشه راه آینده»

    بر اساس دستور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، در دومین نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان، پیشنهادات گزارش «ارزیابی مستقل افغانستان» نیز بررسی می شود.

    این گزارش فریدون سینیرلی اوغلو، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، سال گذشته خورشیدی تهیه و به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه کرد.

    در این گزارش در مورد «نقشه راه» آینده افغانستان نیز بحث شده است و آمده است که برای ایجاد حکومت فراگیر، رسیدن به صلح پایدار و توسعه اجتماعی در افغانستان، نیاز است که «گفتگوی ملی» میان طیف های مختلف سیاسی و اجتماعی افغانستان به راه بیفتد و انجام شود.

    در این گزارش همچنین آمده است که ادغام مجدد افغانستان در جامعه بین المللی، تنها زمانی ممکن است که به تعهدات افغانستان تحت قوانین بین المللی احترام گذاشته شود و محدودیت ها بر حقوق زنان، از جمله حق آموزش و تحصیل برداشته شود.

    اکنون نمایندگان ویژه کشورها قرار است در دوحه، قرار است پیشنهاد راه اندازی گفتگوی ملی برای تعیین نقشه راه آینده افغانستان را بررسی کنند.

    با توجه به اختلافات گسترده که میان نمایندگان ویژه کشورها منطقه و کشورهای اروپایی در مورد رویکرد شان نسبت به افغانستان وجود دارد، بعید به نظر می رسد که در نشست دوحه، نقشه راه آینده افغانستان ترسیم شود.

    گروه های منطقه متشکل از ایران، پاکستان، چین و روسیه بر رویکرد منطقه محور نسبت به افغانستان تأکید می کنند و تلاش دارند این رویکرد، به رویکرد غالب در مورد مسائل افغانستان تبدیل شود.

    از سوی دیگر، عدم اشتراک طالبان، عدم دعوت گروه ها و چهره های برجسته سیاسی افغانستان در این نشست، یکی از چالش ها به شمار می رود و احتمال اینکه مصوبات آن با مخالفت هایی مواجه شود، وجود دارد.

    «تعیین نماینده ویژه سازمان ملل متحد»

    یکی از بحث های کلیدی در دومین نشست نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان، تعیین نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان است.

    تعیین یک نماینده ویژه از سوی سازمان ملل متحد برای افغانستان در گزارش «ارزیابی مستقل افغانستان» پیشنهاد و از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد تأیید شده است.

    طالبان با تعیین نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان، به شدت مخالفت کرده اند و می گویند که با موجودیت دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد برای افغانستان (یوناما) تعیین یک نماینده ویژه، ضروری نیست، اما سایر گروه های سیاسی افغانستان و جامعه بین المللی از این پیشنهاد استقبال کرده اند.

    نماینده ویژه سازمان ملل متحد مسئولیت تعیین نقشه راه و یافتن راه حل برای بحران کنونی افغانستان، هماهنگی کمک های بشردوستانه و نظارت از روند توزیع آن را به عهده خواهد داشت.

    هنوز روشن نیست که چه کسی به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل متحد تعیین می شود، اما گزارش های وجود دارد که فریدون سینیرلی اوغلو، یکی از  افرادی است که احتمال می رود این پست را احراز کند.

    بحث ها در مورد افغانستان در نشست دوحه هنوز ادامه دارد و جزئیات آن روشن نیست. مشخص نیست که نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان تا اکنون به چه توافقاتی در این زمینه دست یافته اند.

    قرار است این نشست بعد از ظهر امروز به پایان برسد و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد ساعت سه بعد از ظهر به وقت دوحه، در یک کنفرانس خبری در مورد آن معلومات ارائه کند.

    با این حال، مردم افغانستان انتظار دارند که در نقشه راه آینده افغانستان دیدگاه آنان به صورت جدی در نظر گرفته شده و بیشتر از همه صدای گروه های محروم و به حاشیه رانده شده، قربانیان جنگ، گروه های مختلف قومی و مذهبی و زنان شنیده شود.

    منبع: شفقنا

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.