یکی از فرماندهان سابق نیروی دریایی بریتانیا هشدار داده که بحران غزه در صورت وقوع شش اتفاق مهم میتواند به یک جنگ جهانی تمامعیار تبدیل شود.
آدمیرال لرد وست پیشبینی میکند که اگر اوضاع بد پیش برود، ممکن است پای آمریکا و بریتانیا نیز به میدان جنگ اسرائیل کشیده شود- و از سوی دیگر هم لبنان، سوریه، جمهوری اسلامی ایران و روسیه درگیر جنگ شوند.
از زمانی که نیروهای حماس به طور غافلگیرانه به اسرائیل هجوم آوردند و در عملیاتی باعث کشته شدن نزدیک به ۱۴۰۰ اسرائیلی شدند، تنشها در خاورمیانه شدت گرفته است.
از آن پس اسرائیل تمام هم و غمش را گذاشته تا با یک حمله زمینی تمامعیار به غزه گروه حماس را از غزه حذف کند. این جنگ که اسرائیل گفته یک جنگ طولانی خواهد بود؛ طبق وعده بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل تا زمانی که تکتک نیروهای حماس کشته شوند، ادامه خواهد داشت. نتانیاهو همچنین مدعی شده که اسرائیل برای موجودیت خودش در مقابل «نئونازیها» میجنگد.
به هر روی، حداقل ده هزار نفر از فلسطینیها تاکنون در اثر حملات هوایی اسرائیل به منطقه فوقالعاده متراکم غزه کشته شدهاند.
این یعنی در شرایطی که موشکها، حملات هوایی و بمباران بیمارستانها خبر از یک بحران انسانی میدهد، بسیاری بر این باورند که احتمال گسترش این جنگ به جبهههای دیگر را نباید نادیده گرفت.
لرد وست دریاسالار بازنشسته نیروی دریایی بریتانیا به هفتهنامه سان میگوید: «این یک ترکیب پیچیده خطرناک و گیجکننده است که ممکن است به گسترش جنگ منجر شود».
در واقع در شرایطی که شاهد اتفاقات مختلفی چون وعدههای مختلف انتقام، همکاریها و ائتلافهای نظامی، اعتراضات خشونتآمیز و تلفات بالای غیرنظامیان هستیم که هر کدام قابلیت آتش افروزی را دارند، به همین دلیل هم هست که بسیاری این بحران را به یک بشکه باروت در آستانه انفجار شبیه میدانند.
لرد آلن وست در ادامه درباره مراحلی صحبت کرده است که میتوانند بحران غزه را به یک جنگ جهانی تبدیل کنند.
واکنش بیش از حد اسرائیل
درباره این که در روزها، هفتهها و ماههای آینده چه اتفاقاتی روی خواهد داد، این دریاسالار سابق نیروی دریایی بریتانیا پیشبینی میکند که ماجرا با برخوردهای شدید اسرائیل و تلفات سنگین غیرنظامیان آغاز خواهد شد.
او میگوید که «به نحوی کاملا قابل پیش بینی اسرائیل به دنبال انتقام است اما اگر حملهاش به غزه بیش از حد سنگین و خشن باشد، ممکن است دنیای عرب را به واکنش وادارد. در واقع اگر شمار تلفات فلسطینیها در غزه خیلی بالا باشد، دیدگاه جهان عرب تغییر خواهد کرد و حتی احتمال ورود حزبالله لبنان نیز به درگیری وجود دارد. این اتفاقی است که تا حد زیادی در حال حاضر روی داده است».
گسترش جنگ به لبنان
گروه حزبالله لبنان که به عنوان یک گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران شناخته میشود، توان نظامی بالایی دارد و همچنین سابقه یک جنگ خونین نیز با اسرائیل در سال ۲۰۰۶ دارد که منجر به جان باختن ۱۲۰۰ نفر نیز شد.
پس از این که حماس روز هفتم اکتبر آن حمله ناگهانی را به اسرائیل انجام داد، حزبالله لبنان نیز به نشانه همبستگی موشکهایی به سمت اسرائیل شلیک کرده و البته تهدید هم کرده که ممکن است وارد جنگ شود.
این درگیریها رویدادهای خونینی را در مرز به وجود آورده که یکی از مهمترین این اتفاقات درگیری شدیدی است که به کشته شدن یک و مجروحیت شش خبرنگار بینالمللی منتهی شد.
قدرتهای خارجی در این میان از حزبالله خواستهاند خود را از درگیری دور نگه دارد، تا شاید از این طریق از گسترش جنگ به لبنان و باز شدن جبههای جدید جلوگیری شود.
لرد وست میگوید که «این موقعیت خطرناکی است و اگر حزبالله لبنان درگیر این جنگ شود، مشکلات واقعی برای اسرائیل پیش خواهد آمد».
لرد وست میگوید که «اورشلیم به خاطر توان نظامی و تسلیحات پیشرفتهتر حزبالله و به خصوص موشکهای نقطهزن و پهپادهایش این گروه را تهدیدی بهمراتب بزرگتر از حماس میداند و بنابراین در صورت درگیر شدن حزبالله واکنشی بسیار شدید خواهد داشت و حتی این احتمال وجود دارد که به لبنان حمله کند».
به گفته این مقام نظامی؛ «لبنان در حال حاضر وضعیت متشنج و بیثباتی دارد و درگیر شدن در یک جنگ این بیثباتی را فزونتر خواهد کرد و حتی میتواند به فروپاشی ختم شود».
به گفته آدمیرال آلن وست اتفاقات دیگری هم هست که در صورتی که به وقوع بپیوندند، تنشها را تشدید کرده و جنگ را به نقاط دیگر جهان گسترش خواهند داد.
یکی از این اتفاقات همکاری و همراهی بشار اسد و ولادیمیر پوتین است- که به عقیده لرد وست؛ بعد از عملی شدن احتمال ورود حزبالله لبنان به جنگ، گام بعدی در راستای تشدید تنشها ورود سوریه مورد حمایت روسیه به این جنگ خواهد بود. به خصوص که پوتین جنگ اسرائیل و حماس را فرصتی فوقالعاده برای منحرف کردن توجهات از جنگ اوکراین میبیند.
ورود جمهوری اسلامی ایران به درگیری دیگر اتفاقی است که میتواند جبههای جدید باز کرده و جنگ را گسترش دهد. به خصوص که جمهوری اسلامی ایران ممکن است از تحریک کردن گروههای نیابتی خود در سایر کشورها برای حمله به اسرائیل بدش نیاید و در نقطه مقابل هم اسرائیل شاید احساس کند که باید واکنشی سخت به ایران نشان دهد.
ورود آمریکا و انگلستان به جنگ و بعد از آن هم باز شدن پای عربستان سعودی به این درگیری دیگر اتفاقاتی هستند که میتوانند جنگ را به جبهههای جدید گسترش دهند.
لرد وست معتقد است قطعه آخر این پازل همان ورود عربستان سعودی به این درگیری است که میتواند جهان را درگیر یک جنگ تمامعیار کند.
منبع: شفقنا
ثبت دیدگاه