محسن پاک نژاد صبح روز پنجشنبه در آیین افتتاحیه بیست و نهمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که با حضور ۲۲۰۰ شرکت داخلی و خارجی در محل دایمی نمایشگاه های بین المللی تهران برپا شده است، از اقدامهای جدید وزارت نفت برای تسهیل قراردادها، جذب سرمایهگذاری و حمایت از شرکتهای دانشبنیان خبر داد و گفت: صادرات نفت با وجود تشدید تحریمها در بالاترین سطح ممکن ادامه دارد اما این تنها آغاز مسیر است.
وی با بیان اینکه امروز فرصتی تاریخی داریم تا در این گردهمایی بینالمللی، ظرفیتهای صنعت نفت ایران را به جهانیان معرفی کنیم، تصریح کرد: این نمایشگاه تنها یک گردهمایی تجاری نیست، بلکه نمادی از عزم ملی ایران برای تبدیل شدن به هاب انرژی و مرکز همکاریهای منطقهای است.
وزیر نفت با اشاره به شعار امسال نمایشگاه بهعنوان «سرمایهگذاری در صنعت نفت، ضامن رشد و توسعه اقتصادی»، این شعار را همسو با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در آغاز سال جدید دانست و افزود: انتخاب این شعار نشاندهنده اولویتها و رویکرد وزارت نفت در سال جاری است.
پاک نژاد اظهار داشت: گستره وسیع این نمایشگاه بیش از ۳۷ حوزه تخصصی از بالادست تا پاییندست نفت و گاز و موضوعهای مرتبط با سرمایهگذاری، تأمین مالی، تجارت و بازرگانی و فناوریهای نوین را پوشش میدهد و در این میان حضور شرکتهای نوپا و نوآور، استارتآپهای جسور، دانشگاههای پیشرو و پارکهای فناوری در کنار شرکتهای بزرگ صنعتی، عمق پیوند تجربه و نوآوری را در مسیر پیشرفت صنعت نفت به نمایش میگذارد.
وی هدف اصلی برگزاری این دوره از نمایشگاه را تقویت سرمایهگذاری در قالب پروژههای مشخص عملیاتی اعلام کرد و گفت: ما بر این باوریم که صنعت نفت باید بر پایه دانش روز و فناوریهای پیشرفته بازتعریف شود و در این مسیر، حمایت از ساخت داخل و توانمندسازی نیروهای متخصص ایرانی، اولویت جدی ماست.
وزیر نفت با اشاره به اقدامهای این وزارتخانه در طول ۹ ماه گذشته افزود:این وزارتخانه در چارچوب میثاق دولت چهاردهم، گامهای عملیاتی جدی در راستای تحقق اهداف قانون برنامه هفتم پیشرفت برداشته است، در همین خصوص قراردادهای مهمی در حوزه توسعه و نگهداشت تولید از میدانهای نفتی و گازی منعقد شده و با پیگیریهای انجامشده، تاکنون تعدادی از این قراردادها تعیین تکلیف و تنفیذ شدهاند، همچنین چند طرح در حوزههای مختلف ازجمله طرحهای جمعآوری گازهای مشعل و کیفیسازی پالایشگاهها به بهرهبرداری رسیده یا آماده بهرهبرداری هستند.
برنامهریزی برای تکمیل ۳۰ طرح بزرگ نفتی
وزیر نفت گفت: ظرفیت تولید نفت کشور در دولت چهاردهم به میزان ۱۵۰ هزار بشکه در روز، تولید گاز خام حدود ۳۰ میلیون مترمکعب در روز، ظرفیت روزانه پالایشی کشور ۱۸۰ هزار بشکه و ظرفیت سالانه محصولات پتروشیمی ۷ میلیون تن افزایش یافته است.
پاک نژاد بیان کرد: تولید بنزین و نفتگاز کشور به ترتیب ۷ و ۸ میلیون لیتر در روز افزایش یافته و صادرات نفت نیز با وجود تشدید تحریمها در بالاترین سطح ممکن ادامه دارد، اما این تنها آغاز مسیر است.
وی از برنامهریزی برای تکمیل بیش از ۳۰ طرح بزرگ صنعت نفت با سرمایهگذاری حدود ۱۰ میلیارد دلاری تا پایان سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: تکمیل این طرحها منجر به افزایش ۲۵۰ هزار بشکهای ظرفیت تولید روزانه نفت کشور، همچنین افزایش ۳۰ میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز خام خواهد شد.
وی در ادامه به محورهای عمدهای که با هدف تحقق اهداف برنامه هفتم پیشرفت و تقویت نقشآفرینی بخش خصوصی در صنعت نفت در دستور کار وزارت نفت قرار دارد، اشاره کرد و از جذب سرمایه و تأمین منابع مالی برای اجرای طرحهای توسعهای بهعنوان محور نخست نام برد.
وزیر نفت گفت: برای توسعه و نگهداشت تولید از میدانهای نفتی و گازی، در سال به بیش از ۲۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم، بهطور طبیعی، جذب این مقدار سرمایه در گرو طراحی و بازآرایی ابزارها و ارائه راهکارهای نوین و استفاده از ظرفیتهای جدید است.
مشارکت صنایع انرژیبر در توسعه میدانهای گازی
وزیر نفت از مصوبه اخیر هیات وزیران برای مشارکت صنایع انرژیبر و پتروشیمیها در توسعه میدانهای گازی بهعنوان گامی مثبت یاد کرد و ادامه داد: بر اساس قانون برنامه هفتم پیشرفت، مسیر سرمایهگذاری این بخشها بهمنظور کاهش ناترازی گاز باید هموار شود و انشاءالله در همین نمایشگاه نخستین قرارداد در این زمینه منعقد خواهد شد.
پاکنژاد با بیان اینکه محور نخست اقدامهای در دستورکار وزارت نفت، تسهیل فرآیند انعقاد قراردادها است، تصریح کرد: این موضوع در سالهای اخیر بارها مورد تأکید مقام معظم رهبری قرار گرفته است. اینکه فرآیند انعقاد و تنفیذ قراردادها سه تا چهار سال زمان ببرد، به هیچ عنوان قابل توجیه نیست و یکی از موانع اصلی در جذب سرمایه هم همین موضوع بوده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه با تلاشهای انجامشده و اخذ مصوبه شورای اقتصاد در راستای کاهش زمان در فرآیند انعقاد قراردادها، مدت زمان تنفیذ قراردادهای بالادستی نفت و گاز از حدود ۳ سال به کمتر از یک سال کاهش یافت.
افزایش جذابیت قراردادهای نفت و گاز
وزیر نفت با اشاره به مفاد دیگر مصوبه اخیر شورای اقتصاد گفت: افزایش جذابیت قراردادهای بالادستی نفت و گازی با استفاده از افزایش نرخ بازده داخلی قراردادها، مشوقهای مالیاتی و پرداخت پاداش اضافه تولید مازاد بر دستمزد استحقاقی در این مصوبه در نظر گرفته شده است.
پاکنژاد تصریح کرد: وزارت نفت با طراحی بستهای از مشوقها و شیوهنامههای جدید قراردادی، گامی عملی برای کاهش ریسک، افزایش شفافیت و تسریع در بازگشت سرمایه برداشته است، بهویژه ارائه مدلهای اصلاحشده قراردادهای IPC و مشارکت عمومی خصوصی در کنار ابزارهای نوینی همچون صندوق تضمین نفت با ظرفیت صدور ضمانتنامه تا سقف ۶ میلیارد دلار، مسیر تازهای را برای اعتمادسازی در میان سرمایهگذاران داخلی و خارجی ایجاد کرده است.
وی بر اهمیت حمایت از ساخت داخل و تولید بار اول بهعنوان محور دوم اقدامهای در دستور کار وزارت نفت تأکید کرد و گفت: تاکنون ۸۶ قرارداد با ۶۸ شرکت دانشبنیان به ارزش حدود ۲۰۰ میلیون دلار منعقد و این قراردادها منجر به صرفهجویی ارزی و خودکفایی در تولید تجهیزات پالایشگاهی شده است.
وی افزود: در نمایشگاه امسال نیز شاهد حضور گسترده شرکتهای دانشبنیان هستیم و انشاءالله قرارداد ۱۶ طرح تولید بار اول به ارزش حدود ۱۵۰ میلیون دلار با شرکتهای دانشبنیان امضا میشود.
معرفی بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری
وزیر نفت مذاکرات برای استفاده بهینه از سایر ظرفیتهای داخلی ازجمله منابع صندوق توسعه ملی و بانکها و جذب منابع بینالمللی را ازجمله اقدامهای در دستور کار وزارت نفت دانست و افزود: امیدواریم امسال با استفاده از مجموعه این ظرفیتها، بیش از ۱۰ میلیارد دلار قرارداد برای توسعه میدانهای نفتی و گازی منعقد کنیم.
پاکنژاد با اشاره به برگزاری رویداد تحول در سرمایه گذاری و توسعه بالادست نفت و گاز بیان کرد: در این رویداد که بهتازگی برگزار شد برای نخستین بار بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری در بخش بالادست بهصورت رسمی ارائه شد.
وی معرفی فرصتهای سرمایهگذاری بهصورت شفاف و جذاب را نشاندهنده عزم جدی وزارت نفت برای افزایش مشارکت بخش خصوصی و نقش ویژه صنعت راهبردی نفت و گاز برای توسعه و ثروتآفرینی در کشور دانست.
وزیر نفت به فرصتهای همکاری بینالمللی و تقویت روابط با کشورهای همسایه و سایر کشورها پرداخت و افزود: ما به دنبال ایجاد بازارهای جدید برای افزایش سهم ایران در تجارت جهانی انرژی هستیم.
پاکنژاد با اشاره به همکاریهای ایران با روسیه بیان کرد: حضور فعال وزارت نفت در هجدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه در اوایل اردیبهشت امسال، فرصتی طلایی برای مشارکت شرکتهای دو کشور در پروژههای مشترک بهوجود آورده است و در ادامه تلاش خواهیم کرد با ایجاد چارچوب حقوقی امن برای سرمایهگذاریهای مشترک و کاهش ریسکهای سیاسی، با تصویب معاهدهای در مجالس دو کشور، این مسیر را برای همراهی بخش خصوصی هموار کنیم.
وی با اشاره به انعقاد قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به ترکیه از طریق ایران اظهار کرد: این موضوع به تثبیت جایگاه ایران بهعنوان هاب انرژی در منطقه کمک میکند. در واقع ما به دنبال ایجاد بازارهای جدید در منطقه و فراتر از آن هستیم تا سهم ایران را در تجارت جهانی انرژی افزایش دهیم.
لزوم تجهیز صنعت نفت به هوش مصنوعی
وزیر خواستار استفاده از فناوریهای نوین در صنعت نفت شد و گفت: ما به فناوریهای نوظهور همچون هوش مصنوعی نگاه جدی داریم و معتقدیم استفاده از این فناوریها باید در تمام مراحل و زنجیره ارزش نفت و گاز نقشآفرینی کند.
پاکنژاد در پایان از حمایتهای رئیسجمهوری و مقام معظم رهبری در تحقق اهداف وزارت نفت قدردانی کرد و افزود: نفت موهبتی الهی است که باید به ابزاری برای اقتدار ملی و پیشرفت همهجانبه تبدیل شود و بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، فرصتی استثنایی برای تحقق این آرمان محسوب میشود.
بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از ۱۸ اردیبهشت به مدت چهار روز در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود و علاقهمندان میتوانند از ساعت ۸ صبح تا ۱۵ بعدازظهر از این رویداد صنعتی بازدید کنند.
حضور ۲۲۰۰ شرکت در بزرگترین گردهمایی صنعت نفت در خاورمیانه
سامان قدوسی مدیر بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیز در افتتاحیه این رویداد گفت: صنعت نفت، پیشران اقتصادی ایران است و فعالان این حوزه در نمایشگاه بینالمللی صنعت نفت در کنار یکدیگر جمع میشوند تا آخرین دستاوردهای خود را ارائه کنند و در بخشهای بینالمللی، ارتباط مستقیم و چهرهبهچهره با فعالان صنعت داشته باشند.
وی با بیان اینکه حدود ۲۲۰۰ شرکت ایرانی و خارجی حضور پررنگی در این رویداد مهم و گردهمایی بزرگ صنعت نفت در خاورمیانه دارند، افزود: این دوره نمایشگاه میزبان شرکتهایی از کشورهای متعددی ازجمله چین، روسیه، اسپانیا، ایتالیا، انگلیس، سوئیس، کره جنوبی، ترکیه، هند، امارات متحده عربی، کانادا، فرانسه، آلمان و برزیل است.
قدوسی از این رویداد به عنوان فرصتی برای تبادل دانش، ایجاد ارتباطات تجاری و نمایش دستاوردهای صنعتگران توانمند ایران اسلامی یاد کرد و گفت: این صنعت، پیشران اقتصادی ایران محسوب میشود و فعالان این حوزه در این نمایشگاه در کنار یکدیگر جمع میشوند تا آخرین دستاوردهای خود را ارائه کنند و در بخشهای بینالمللی، ارتباط مستقیم و چهرهبهچهره با فعالان صنعت داشته باشند.
وی با اعلام اینکه بهدلیل استقبال گسترده از این نمایشگاه، خوشبختانه شاهد افزایش قابل توجه تعداد متقاضیان و مشارکتکنندگان هستیم، تصریح کرد: این روند رو به رشد، ما را بر آن داشت تا پنج سالن جدید را به مجموعه نمایشگاهی اضافه کنیم تا بتوانیم پذیرای تعداد بیشتری از شرکتها و بازدیدکنندگان باشیم. همچنین، با بهرهگیری از فضای باز نمایشگاه و همکاریهای گسترده با شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ایران، توانستیم نمایشگاهی منظم و گستردهتر را رقم بزنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از نکات برجسته این دوره نمایشگاه صنعت نفت رونمایی از دو بستر مجازی است، اظهار کرد: هوش مصنوعی، امکان مکانیابی و معرفی شرکتها را فراهم میکند. همچنین، نمایشگاه مجازی نیز راهاندازی شده است تا عزیزانی که امکان حضور فیزیکی ندارند، بتوانند از این بستر بهرهمند شوند.
بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از ۱۸ اردیبهشت به مدت چهار روز در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود و علاقهمندان میتوانند از ساعت ۸ صبح تا ۱۵ بعدازظهر از این رویداد صنعتی بازدید کنند.
منبع: ایرنا
ثبت دیدگاه