چند روز قبل، محمد آقامیری (رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران) در این باره گفت: «تلفات انسانی زلزلهای که برای تهران پیشبینی میشود با نظرات مختلفی که کارشناسان ارائه میکنند حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر خواهد بود که یک فاجعه جهانی است. ما نیازمند یک راهکار اساسی برای پیشگیری و کاهش تلفات و خسارات در این زمینه هستیم.»
کارشناسان معتقدند باتوجه به وضع شبکه معابر شهری، درصورت وقوع زمین لرزه شدید در تهران، انجام عملیات امداد و نجات تقریبا غیرممکن بهنظر میرسد. درصورت وقوع زمینلرزه، بخش وسیعی از حدود ۱۰۰هزار کیلومتر معابر شهری، (ازجمله بیشاز سههزار کیلومتر محورهای اصلی و فرعی تهران) با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
کارشناسان میگویند هماکنون عمر مفید بخشی از زیرساختهای ارتباطی تهران ازجمله شماری از پلهای هوایی سپری شده است. آنها میگویند فرو ریختن حدود ۵۰ پلهوایی تهران، موجب غیرقابل استفاده شدن بسیاری از تقاطعها میشود.
همچنین واژگونی حدود ۳۰۰ پلعابر پیاده و فرو افتادن هزاران تیر برق سیمانی احتمالا موجب بسته شدن اکثر مسیرهای پرتردد خواهد شد.
البته سرپرست سازمان مدیریت بحران شهر تهران در این مورد معتقد است به دلیل اینکه پس از وقوع زلزله در تهران، احتمالا راهها مسدود میشوند، امدادرسانی از سایر استانها و تخلیه مصدومان از تهران به استانهای دیگر با امداد هوایی انجام خواهد شد.
البته زلزلههای اخیر تهران نشان داد بعد از وقوع زلزله، کسانی که از ترس به خیابانها میآیند، معابر شهری را دچار ترافیک میکنند که مهمترین پیامد آن، تاخیر در امدادرسانی است.
امکان دسترسی سریع به منابع آسیبدیده توسط نیروهای امدادی، آواربرداری و امدادرسانی بهموقع به آسیبدیدگان و امکان عکسالعمل سریع مراکز امدادی و پلیس، همه در گرو نبود ترافیک شهری بعد از وقوع زلزله است.
در این رابطه برخی کارشناسان علاوهبر ارائه آموزشهای لازم به مردم برای رفتارهای صحیح ترافیکی پس از وقوع زلزله، بر ضرورت تعریض معابر شهری و تکمیل شبکه بزرگراهی همراه با تجهیزات، امکانات حیاتی و تقویت ساختار ارتباطی تهران تاکید میکنند.
رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران که آغاز این مطلب با نقل قولی از وی آغاز شد، بر این نکته مهم نیز تاکید دارد: «حساسیت موضوع این است که در ترکیه اگر زلزله آمد، استانهای جنوبی آن درگیر مسائل مربوط به زلزله شدند ولی پایتخت سیاسی و اقتصادی ترکیه یعنی آنکارا و استانبول به کار خود ادامه میدادند و کشور از نظر حاکمیتی و سیاسی سر پا بود. اما تصور کنید زلزله در تهران به وقوع بپیوندد؛ شهری که هم پایتخت است و هم برنامههای حاکمیتی، سیاسی و اقتصادی در این شهر جریان دارد. اگر این فاجعه در تهران پیش بیاید، در حقیقت این اتفاق برای کل کشور خواهد بود و در این صورت چگونه باید کشور را مدیریت کنیم؟»
ثبت دیدگاه