به گزارش ایسنا، روزنامه پیام ما نوشت: « احتمال ابتلا به آنفلوآنزا در روزهای اخیر از احتمال ابتلا به کرونا پیشی گرفته است. این در حالی است که کادر درمان نگران آن هستند که ویروس آنفلوآنزا و ویروس کووید۱۹ هر دو با هم فردی را مبتلا کنند و در این صورت همافزایی داشته و موجب افزایش تعداد افراد بستری در بخشهای ویژه نظیر آی.سی.یو شوند.
نخستین ماه پاییز در حال پایان است و نمونههایی از ابتلا به آنفلوآنزا به ویژه آنفلوآنزا ان.۱ اچ.۱ موجب درگیری شدید ریه و بستری شدن افراد مبتلا شده است. در همین حال از آنجایی که مردم پس از واکسینهشدن در برابر کرونا کمتر از ماسک استفاده میکنند احتمال ابتلا به ویروسهایی از این دست آن هم در فصل پاییز که فصل جولان دادن آنفلوآنزا است بیشتر شده است. این در حالی است که دکتر حسین کرمانپور مدیر بخش اورژانس بیمارستان سینا در تهران گفته است: بیشترین نگرانی ما از این است که دو ویروس کرونا و آنفلوآنزا همافزایی کنند. ویروسهای این دو با هم متفاوت هستند ولی نشانههایی شبیه هم دارند. در سال ۱۳۹۹ این دو ویروس با هم همافزایی داشتند و نتیجه آن افزایش تعداد بستری در بخشهای ویژه و مرگومیر بود.
دکتر کرمانپور با اشاره به اینکه کرونا در همه فصول امکان شیوع داشت افزود: آنفلوآنزا در فصل سرد شایع میشود و در استانهای سردتر امکان ابتلا به آن افزایش بیشتری خواهد داشت زیرا مردم در فضاهای بسته و تهویه کمتر دور هم جمع میشوند و همین سبب شیوع سریعتر بیماری میشود.
دکتر حسین کرمانپور: بیشترین نگرانی ما از این است که دو ویروس کرونا و آنفلوآنزا همافزایی کنند. ویروسهای این دو با هم متفاوت هستند ولی نشانههایی شبیه هم دارند. در سال ۱۳۹۹ این دو ویروس با هم همافزایی داشتند و نتیجه آن افزایش تعداد بستری در بخشهای ویژه و مرگومیر بود
مدیر بخش اورژانس بیمارستان سینا در تهران توصیه کرده تا مردم در صورت امکان واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. او گفته است: افراد بالای ۱۸ سال همگی میتوانند از این واکسن استفاده کنند اما مهم این است که افراد دارای بیماری زمینهای و همچنین افراد مسن این واکسن را تزریق کنند.
چگونگی تزریق واکسن آنفلوآنزا
«مسعود ضیائی» استاد بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه برای افراد بالای ۸ سال دریافت یک نوبت واکسن آنفلوآنزا کافی است، گفت: اگر کسی زیر ۸ سال واکسن دریافت میکند، برای اولین مرتبه در سال اول، باید دو نوبت به فاصله چهار هفته از همدیگر تزریق واکسن داشته باشد.
ضیائی، همچنین توصیه کرد: افراد پرخطر تا قبل از شروع فصل سرما نسبت به تزریق واکسن اقدام کنند.
به گزارش ایسنا، او با بیان اینکه آنفلوآنزا یک بیماری حاد تنفسی تبدار و سیستمیک است که قسمتهای مختلفی از بدن را میتواند درگیر کند، گفت: آنفلوآنزا بیماری جدیدی نیست و مانند کووید بیماری نوپدیدی محسوب نمیشود، بلکه از بیماریهایی است که چندین قرن شناخته شده و به دلیل این بیماری تاکنون میلیونها انسان از دست رفتهاند.
ضیائی، آنفلوآنزا را یک بیماری عفونی ویروسی دانست که انواع مختلفی دارد. او افزود: به سبب جهشهایی که این ویروسها دارند هر سال میتوانند نوع جدیدی از بیماری را ایجاد کنند که افراد نسبت به آن ایمنی نداشته باشند. او دراینباره توضیح داد: این تغییرات در ویروس میتواند جزئی یا کلی باشد، بنابراین ممکن است اپیدمی بیماری در یک منطقه کوچک اتفاق افتد، یا حتی هر ۱۰ تا ۴۰ سال یک بار باعث پاندمی یا جهانگیری شود؛ از جمله بیماری آنفلوآنزا خوکی که چند سال پیش تمام جهان را درگیر کرد و یا موارد شدیدتری مثل آنفلوآنزا اسپانیا در سال ۱۹۱۳ رخ داد که حدود ۲۰ تا ۴۰ میلیون نفر را به کام مرگ فرستاد.
ضیائی همچنین با بیان اینکه در سرماخوردگی علائم به صورت تدریجی شروع میشود در حالیکه از ویژگیهای آنفلوآنزا شروع ناگهانی بیماری است، عنوان کرد: در آنفلوآنزا علائم ناگهانی مثل تب و لرز، بدن درد، گلو درد و تبهایی که شاید بالای ۳۹ و ۴۰ درجه برسد، سردرد و علائم تنفسی تحتانی که بعداً شاید اضافه شود، از علائم و نشانههای شایع بیماری به شمار میرود.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه آنفلوآنزا میتواند تمامی گروههای سنی از نوزاد تا سالمند را درگیر کند، افزود: آنفلوآنزا، بر حسب اینکه فرد در چه سنی قرار دارد و دچار چه بیماری زمینهای باشد، میتواند بیماریهای شدیدتری در افراد ایجاد کند، بنابراین آنهایی که نوزاد و یا سالمند هستند نوع شدیدتری میگیرند و علاوه بر آن، افرادی که دچار بیماریهای ریوی، قلبی، نارسایی کلیوی، کبدی، دیابت و نقص ایمنی هستند میتوانند بیماری شدیدتری بگیرند.
ضیائی با اعلام اینکه شروع این بیماری همه ساله در فصل سرما و در پاییز و زمستان است و تا بهمن پیک آن را داریم و بعد فروکش میکند، تصریح کرد: وقتی بیماری آنفلوآنزا شایع میشود، ابتدا در کودکان بوده و بعد این افراد غیبت از مدرسه دارند و به بزرگسالان منتقل میکنند و سپس افرادی که آسم یا بیماری قلبی دارند، بیماریشان تشدید میشود و در بزرگسالان نیز غیبت از محل کار شایع شده و بعد بیماری کم کم فروکش میکند.
او با بیان اینکه این روالی است که هر ساله درباره بیماری آنفلوآنزا اتفاق میافتد، بنابراین لازم است ما توجه خاصی به این بیماری داشته باشیم، تصریح کرد: لازم است قبل از شروع فصل سرما، افرادی که برای ابتلا به این بیماری پرخطر هستند، نسبت به آنفلوآنزا واکسینه شوند.
ضیائی در بخش دیگری از توضیحات خود افزود: خوشبختانه آنفلوآنزا واکسن دارد ولی واکسن آن بر اساس سوشهای شایع سال گذشته در دنیا تهیه میشود، به این صورت که سوشهایی که بیشترین درگیری را داشتهاند، به سازمان جهانی بهداشت اعلام میشود و این سازمان اطلاعات را به شرکتهای سازنده واکسن میدهد و تا مردادماه معمولاً تولید شده و از شهریورماه واکسن جدید توزیع میشود که بهتر است تا اواسط آبانماه حتماً تزریق شود ولی میتوان تا اواخر دیماه دریافت کرد؛ وقتی واکسن تزریق میشود دو هفته بعد ایمنی ایجاد میشود.
شرایط تزریق واکسن
رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان ولیعصر(عج) بیرجند در پاسخ به این سوال که چه افرادی باید این واکسن را تزریق کنند، گفت: توصیه میشود افراد مسن بالای ۶۵ سال بدون توجه به اینکه بیماری دارند یا ندارند، تزریق انجام دهند، در افراد زیر ۶ ماه نیازی به تزریق واکسن نیست ولی افراد بالای ۶ ماه تا ۵ سال هم به دلیل اینکه به بیماری شدیدتری مبتلا میشوند توصیه میشود واکسن دریافت کنند.
او ادامه داد: همچنین تمامی کودکانی که آسپرین دریافت میکنند و بین ۶ ماه تا ۱۸ سال سن دارند، افرادی که بیماریهای قلبی، ریوی، دیابت، بیماری کلیوی، خونی، نقص سیستم ایمنی دارند فارغ از اینکه چه سنی هستند و فقط بالای شش ماه باشند، بانوان باردار در فصل سرما، افرادی که در خانه سالمندان از آنان مراقبت میکنند باید در خصوص تزریق واکسن آنفلوآنزا اقدام کنند.
استاد بیماریهای عفونی دانشگاه با بیان اینکه برای افراد دیگر تزریق واکسن ضرورتی ندارد افزود: اگر قرار است فردی به مسافرتی برود و یا در اجتماعات شلوغ که خطر ابتلا وجود دارد شرکت کند، میتواند واکسن دریافت کند.
ضیائی با بیان اینکه افراد تبدار و کسانی که به واکسن یا اجزای آن حساسیت دارند از دریافت واکسن منع میشوند، گفت: در حال حاضر واکسن آنفلوآنزا در نوع ایرانی و خارجی موجود است و افرادی که به تخممرغ حساسیت دارند باید از نوع کشته شده(خارجی) اجتناب کنند ولی میتوانند واکسنی که در ایران تولید میشود را دریافت کنند.
این متخصص بیماریهای عفونی در پاسخ به سوالی درباره تزریق واکسن درباره افرادی که درگیر درمان سرطان هستند، افزود: هیچ منعی در خصوص این افراد وجود ندارد و فقط یک نوع واکسن زندهای داریم که در بینی تزریق میشود که افراد دچار نقص سیستم ایمنی نباید آن را تزریق کنند.
ضیائی با اظهار اینکه واکسن کرونا و آنفلوآنزا را میتوان با یکدیگر تزریق کرد، اما بهتر است حداقل دو هفته فاصله بین تزریق این دو نوع واکسن باشد، یادآور شد: افرادی که به کرونا مبتلا میشوند نیز دو هفته بعد از بهبودی تزریق انجام دهند.
چرا در بیماریهای ویروسی نباید خوددرمانی کنیم؟
در همین حال ناصر امینی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: معمولا در خوددرمانی بیماریهای ویروسی، افراد از داروهای آنتیبیوتیک استفاده میکنند که ما مصرف آنها را تایید نمیکنیم؛ زیرا این داروها برای بیماریهای باکتریایی مناسب بوده و طول درمان را نیز افزایش میدهد.
امینی در گفتوگو با ایسنا و در مروری بر بیماری آنفلوآنزا توضیح داد : آنفلوآنزا، بیماری دستگاه تنفسی فوقانی بوده که عامل آن نیز ویروسی شبیه بیماری کرونا است. این بیماری از طریق هوا انتقال پیدا میکند و احتمال سرایت آن به دیگران زیاد است. کودکان، افراد کهنسال و کسانی که بیماریهای زمینهای مانند گوارشی، دیابت، قلب و عروق، سل و… دارند نسبت به قشر جوان و میانسال سیستم ایمنی ضعیفتری دارند و سطح بیماری این افراد شدیدتر است.
او درمورد اثربخشی واکسن آنفلوآنزا بیان کرد: طبق تحقیقات انجام شده اثربخشی واکسن حدود ۴۰ الی ۶۰ درصد تخمین زده شده که آمار مطلوبی است؛ یعنی حدود ۴۰ الی ۶۰ درصد کسانی که واکسن دریافت میکنند به این بیماری مبتلا نمیشوند اگر هم مبتلا شوند به صورت خفیف است. واکسن آنفلوآنزا حدود ۳۱ درصد مرگومیر را کاهش میدهد.
امینی با اشاره به بیمارهایی که در نیم سال دوم میان مردم رایج است، تصریح کرد: در نیمه دوم سال بیماریهای ویروسی همچون آنفلوآنزای انسانی، کرونا و سرماخوردگی میان مردم رایج است. پیشبینی میشود آنفلوآنزای پرندگان نیز شیوع پیدا کند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص تفاوتهای بین بیماری سرماخوردگی و آنفلوآنزا تأکید کرد: سرماخوردگی مانند آنفلوآنزا بیماری ویروسی بوده که دستگاه تنفسی را درگیر ویروس میکند، اما آنفلوآنزا بیماری حاد و ناگهانی و همراه با علائم و تب شدیدتری است. در سرماخوردگی فرد در چند روز اول دارای خستگی و ضعف بدنی بوده و بعد علائمی مثل تب خفیف، سرفه و.. شروع میشود. تشخیص این دو بیماری از هم با پزشک متخصص است.
امینی با اشاره به ممنوعیت درمان خانگی هنگام ابتلا به بیماریهای ویروسی عنوان کرد: به طور کلی توصیه برای بیماریهای ویروسی، درمانهای نگهدارنده است. در مرحله اول باید تب فرد مبتلا کنترل شود، سپس با مشورت پزشک داروی مناسب برای کنترل سرفه، ضعف بدن، گرفتگی گلو و التهاب بینی تجویز و مصرف شود.
او با اشاره به تبعات خوددرمانی و مصرف خودسرانه دارو ادامه داد: در خود درمانی افراد از داروهای آنتیبیوتیک استفاده میکنند که ما مصرف آنها را تایید نمیکنیم. همچنین مقاومت میکروبی نسبت به آنتیبیوتیکها بالا میرود؛ به عنوان مثال اگر شخصی به بیماری باکتریایی مبتلا شود و بخواهد آنتیبیوتیک مصرف کند دیگر تاثیر مثبتی ندارد و پزشک مجبور میشود به سراغ آنتیبیوتیکهایی که عوارض بیشتری دارند برود؛ بنابراین آنتیبیوتیکها باید در زمان و دوز مناسب مصرف شود.»
انتهای پیام
ثبت دیدگاه